VectorWorks forum: Digitale Bouwaanvragen - VectorWorks forum

Ga naar inhoud

  • 3 Pagina's +
  • 1
  • 2
  • 3

Digitale Bouwaanvragen

#1 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 13 January 2017 - 12:06 PM

Zijn er al mensen begonnen met het digitaal indienen van de bouwplannen?
Hebben jullie daarvoor bepaalde sjablonen of werkwijzes uitgewerkt
Wil je deze anders hier eens delen

dank
Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#2 Gebruiker is offline   Carl Koyen 

  • Forum Kenner
  • Groep: Members
  • Posts: 95
  • Lid geworden: 12-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Brasschaat

Gepost 01 February 2017 - 03:46 PM

Wij zijn hier mee bezig, maar het is lastig om elke plannetje apart op PDF te krijgen.
In Nederland staan ze op dit vlak al veel verder en moet je gewoon een PDF van je 'groot' bouwaanvraagplan doorsturen.

Hier in België moet elke plannetje apart op een PDF staan, wat zeer omslachtig is.

Ik ben ook benieuwd naar mensen die hier al meer ervaring in hebben.
Windows 10 pro 64 bit
Vectorworks 2018 Architectuur en Interieur
Intel Xeon 3.6 Ghz
8 GB ram
NVIDIA Quadro P4000
0

#3 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 02 February 2017 - 10:51 AM

ik heb ondertussen al presentatielagen aangemaakt, waarbij de gegevens opgehaald worden uit mijn groot titelblad en de code overgenomen wordt uit de naam en titel van de presentatielaag
dat scheelt toch al stukken werk.

groeten
Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#4 Gebruiker is offline   brajan 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 577
  • Lid geworden: 03-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Leuven

Gepost 02 February 2017 - 05:05 PM

Dag Pascal,
kan je dit even specifieker verwoorden?
Heb je voor elk plan een aparte presentatielaag gemaakt?
En geef je deze presentatielaag dan een naam in de structuur BA_woning_P_N_01_gelijkvloers?
groeten
Bram
Imac 27" Retina 5K, 3,3 GHz intel Core i5 OSX EL Capitan
Geheugen 24 GB 1867 MHz DDR3
Vectorworks arch 2017 en renderworks 2017
0

#5 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 03 February 2017 - 08:46 AM

Brajan

Inderdaad ik heb sjablonen gemaakt woningen, woningroepen, meergezinswonngen, industriebouw, waar ik presentatielagen heb gemaakt
bij nummer presentatielaag heb ik de code van de gemeente geplaatst
bvb BA_woning_G_N_1
bij titelpresentatielaag heb ik de inhoud van het plan geplaatst bvb voorgevel.

Ik heb ook een presentatielaag waar alle plannen op 1 AO staan met een titelhoek. Ik geef op deze presentatielaag alle gegevens in dat titelblad.
De gegevens die nodig zijn voor mijn aparte presentatielagen = digitaal bouwplan haalt hij dan uit dat titelblad en de naam van dit blad = code gemeente + inhoud haalt hij uit de naam van mijn presentatielaag

ik hoop dat het wat duidelijk is
Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#6 Gebruiker is offline   brajan 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 577
  • Lid geworden: 03-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Leuven

Gepost 03 February 2017 - 03:58 PM

Ik snap niet goed hoe je die gegevens uit je A0 haalt? Heb je een kleiner titelblok op elk zichtvenster staan met de gegevens die ingegeven zijn op titelhoek A0?
En vermoedelijk een vakje dat refereert naar de naam presentatielaag.(ook in titelhoek of stempel, ik ken dit niet zo goed.
Ik zal hier nog eens moeten mee experimenteren. :P/>
Als je een zichtvenster nu omzet naar een pdf voor export naar omgevingsloket kan je dan ergens automatisch de naam van de presentatielaag als titel pdf kiezen of geef je de naam van de pdf zelf manueel in?
Imac 27" Retina 5K, 3,3 GHz intel Core i5 OSX EL Capitan
Geheugen 24 GB 1867 MHz DDR3
Vectorworks arch 2017 en renderworks 2017
0

#7 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 03 February 2017 - 08:38 PM

Brajan

Voor de digitale bouwaanvraag had ik inderdaad een eigen titelblad gemaakt op A4 formaat waar ik alle gegevens kon ingeven.
Met de invoering van de digitale bouwaanvraag heb ik een 2de kleiner titelblad gemaakt die alle gegevens haalt uit mijn A4 titelblad.
Dus heb ik in mijn sjabloon een aantal presentatielagen gemaakt met dat kleinere titelblad, volgens de code van de gemeente.

als je dan je presantatielagen voor de digitale bouwaanvraag als volgt gaat benoemen

bij nummer presentatielaag zet je de code volgens de gemeente
bij naam presentatielaag zet je een eigen titel die voor jou duidelijk maakt wat er op die presentatielaag staat. ( maar dit is niet verplicht voor de gemeente)
Als je dan je presantatielagen gaat publiceren in pdf, dan zal jou pdf automatisch de naam krijgen zoals de gemeente wenst dat deze wordt aangeleverd

Als het niet duidelijk is , mag je mij gerust eens een blanco document met jou eigen titelhoek doorsturen zodat ik op basis daarvan je kan helpen het digitaal verhaal te vervolledigen.

groeten
Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#8 Gebruiker is offline   a080905 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,104
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:@ my office
  • Interests:Twitter @architectAWDC
    of @eu_achitect
  • Stad:Brussels & Meise (Vlaams Brabant)

Gepost 08 February 2017 - 08:54 AM

De digitale bouwaanvraag is nog niet op punt. Ze is trouwens met een paar weken uitgesteld.
Niet iedere gemeente is voldoende uitgerust om ze te bekijken, sommigen moeten je bouwaanvraag bekijken op een 19” scherm.

Wat al een probleem is, is de schaal waarop je de aanvraag indient ! Sommigen kennen verschalen niet.
De naam in de structuur op zich is al een klucht op zich, dat moet eenvoudiger.

Ik stel voor dat jullie niet lijdzaam toezien, maar al jullie grieven en wensen doorsturen naar de Vlaamse Orde van Architecten.
vlaamse.raad@ordevanarchitecten.be
Zij staan in nauw contact met het hoofd van de dienst "omgevingsloket” van de Vlaamse Overheid.
Persoonlijk ken ik die man ook en hij zo niet liever hebben dan dat er feedback komt vanuit de sector van Architecten.

Ikzelf vind die naamgeving „BA_woning_P_N_01_gelijkvloers” zooooo ingewikkeld dat de overheid dat zelf zou moeten automatiseren.
Verder hebben die 308 gemeenten in Vlaanderen soms hun eigen eisenpakket, wat het niet gemakkelijker maakt.

Van wat Pascal hier beschrijft zou VSS / DEx misschien een instructiefilmpje kunnen maken en desgevallend een sjabloon ter beschikking stellen. ???
Vectorworks NL 208 - Apple Mac Pro 5.1 - 2x 3,46 Ghz 6-core Intel Xeon RAM 96 GB - 1333 Mhz DDR3 - VRAM GTX 970 4095 MB
Vice-Voorzitter Orde van Architecten Vlaams Brabant & Brussel Hoofdstad + Chambre Bruxelloise 2009-2020
0

#9 Gebruiker is offline   lijn48 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 119
  • Lid geworden: 17-March 11
  • Gender:Female
  • Interests:Architectuur, kunst, fotografie, zee en bergen.
  • Stad:antwerpen

Gepost 15 February 2017 - 04:11 PM

Bekijk Post Pascal, op 03 February 2017 - 08:46 AM, zei:

Brajan

Inderdaad ik heb sjablonen gemaakt woningen, woningroepen, meergezinswonngen, industriebouw, waar ik presentatielagen heb gemaakt
bij nummer presentatielaag heb ik de code van de gemeente geplaatst
bvb BA_woning_G_N_1
bij titelpresentatielaag heb ik de inhoud van het plan geplaatst bvb voorgevel.

Ik heb ook een presentatielaag waar alle plannen op 1 AO staan met een titelhoek. Ik geef op deze presentatielaag alle gegevens in dat titelblad.
De gegevens die nodig zijn voor mijn aparte presentatielagen = digitaal bouwplan haalt hij dan uit dat titelblad en de naam van dit blad = code gemeente + inhoud haalt hij uit de naam van mijn presentatielaag

ik hoop dat het wat duidelijk is
Pascal


Ik volg de redenering wel voor woningen, maar bij woninggroepen, zijnde een rij van een 8-tal woningen, krijg je dan al snel een 60-tal presentatielagen...
Eigenlijk zou je dat dan met de zichtvensters moeten kunnen doen. Ik maak nu 1 presentatielaag per lot, als bladschikking de nodige A3's achter elkaar waarin ik de aparte zichtvensters plaats. Als ik dit publiceer heb ik 1 pdf per lot met allemaal aparte bladen per onderdeel. Kan dus een bundeltje naar klant sturen per lot. Maar weet niet of dit voor de digitale BA geldt...
iMac Pro 27-Os X 10.13.6-VW 2018 A&I - Renderworks
0

#10 Gebruiker is offline   brajan 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 577
  • Lid geworden: 03-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Leuven

Gepost 15 February 2017 - 07:36 PM

Nee, voor de digitale bouwaanvraag moet je elke tekening in een aparte pdf aanmaken.
Je kan natuurlijk wel elk blad van 1 presentatielaag apart exporteren naar pdf maar dan moet je ze nog apart een specifieke naam geven.
Imac 27" Retina 5K, 3,3 GHz intel Core i5 OSX EL Capitan
Geheugen 24 GB 1867 MHz DDR3
Vectorworks arch 2017 en renderworks 2017
0

#11 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 15 February 2017 - 09:35 PM

Wat woninggroepen betreft klopt het niet dat je ieder lot in een aparte pdf moet doorsturen. De woningen mogen gegroepeerd blijven dan krijg je
gelijkvloers lot 1 tot lot 8 bijvooorbeeld

code BA_woningengroep1_P_N_2 gelijkvloers lot 1 tot 8
wij hebben ze al op deze manier ingediend en dat is geen probleem.

wegschrijven in pdf kan volledige automatisch met de juiste code zoals ik al eens neerschreef

Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#12 Gebruiker is offline   lijn48 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 119
  • Lid geworden: 17-March 11
  • Gender:Female
  • Interests:Architectuur, kunst, fotografie, zee en bergen.
  • Stad:antwerpen

Gepost 16 February 2017 - 11:19 AM

Bekijk Post Pascal, op 15 February 2017 - 09:35 PM, zei:

Wat woninggroepen betreft klopt het niet dat je ieder lot in een aparte pdf moet doorsturen. De woningen mogen gegroepeerd blijven dan krijg je
gelijkvloers lot 1 tot lot 8 bijvooorbeeld

code BA_woningengroep1_P_N_2 gelijkvloers lot 1 tot 8
wij hebben ze al op deze manier ingediend en dat is geen probleem.

wegschrijven in pdf kan volledige automatisch met de juiste code zoals ik al eens neerschreef

Pascal

Als het zo mag, is dat wel eenvoudiger. Veel zal afhangen van de gemeentes. Als zij de plannen per kadastraal lot willen, zodat ze enkel deze moeten openen als er nadien wijzigingen zouden gebeuren, zijn wij natuurlijk gesjareld... ;)/>
iMac Pro 27-Os X 10.13.6-VW 2018 A&I - Renderworks
0

#13 Gebruiker is offline   brajan 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 577
  • Lid geworden: 03-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Leuven

Gepost 17 February 2017 - 05:33 PM

Pascal,
ik ben een beetje aan het testen met de titelblokken en dit gaat goed.
Ik heb nog 1 vraagje dat je misschien weet.
Hoe kan ik de titel van de presentatielaag automatisch in mijn kleine titelblok krijgen.
Ik zou graag een titelblokje hebben met de gegevens van bouwheer maar dat er op dat plan dan bv ook staat "voorgevel".
Dit zou dan uit de titel van mijn presentatielaag gehaald moeten worden, dan moet ik dat zelf niet intypen :)/>
Ik dacht misschien met de stempel maar dat lukt me niet.
Imac 27" Retina 5K, 3,3 GHz intel Core i5 OSX EL Capitan
Geheugen 24 GB 1867 MHz DDR3
Vectorworks arch 2017 en renderworks 2017
0

#14 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 17 February 2017 - 06:31 PM

Brajan

Kan je al de gemeentelijke code automtisch uit je titelblad krijgen?
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#15 Gebruiker is offline   brajan 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 577
  • Lid geworden: 03-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Leuven

Gepost 17 February 2017 - 07:48 PM

Dat lukt aardig. Alleen krijg ik tussen de code en mijn eigen titel een koppelteken ipv underscore.
Imac 27" Retina 5K, 3,3 GHz intel Core i5 OSX EL Capitan
Geheugen 24 GB 1867 MHz DDR3
Vectorworks arch 2017 en renderworks 2017
0

#16 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 17 February 2017 - 08:04 PM

Brajan

Dat koppelteken is niet zo erg voor je digitale bouwaanvraag. Na de code van de gemeente mag je eigen vrije tekst plaatsen, dus heeft dit koppelteken niet zo een belang
maar ik begrijp niet echt je vorige vraag. Je haalt toch je gegevens op via een record voor je titelblad, dus kan je toch ook voorgevel halen uit je gegevens
anders misschien even in contact komen via facebook dan kunnen we korter overleggen en bijsturen waar nodig


Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#17 Gebruiker is offline   brajan 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 577
  • Lid geworden: 03-August 06
  • Gender:Male
  • Stad:Leuven

Gepost 17 February 2017 - 08:28 PM

Ik zit niet op Facebook. <_</>
Ik haal inderdaad via een record gegevens in mijn titelblok. (zoals bv naam en adres klant deze zijn op alle titelblokken hetzelfde)
Dan zijn er paginaafhankelijke gegevens zoals bv schaal (gevels 1/50 maar inplanting 1/200).
Dat lukt me wel allemaal.
Maar in mijn klein titelblok wil ik ook dat er vermeld wordt wat op mijn pagina staat dus bv voorgevel.
Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kleine titelblok weet op welke presentatielaag hij staat en automatisch voorgevel vermeld.
Ik dacht eerst dat dit me met de stempel zou lukken maar die vermeld alleen de bestandsnaam en kan je niet kiezen voor naam presentatielaag, denk ik.

Ik probeer eerst een goed sjabloon te maken en stuur je dan wel een PB zodat je het eens mee kan bekijken.
Alvast bedankt voor de tips.
Ze zijn al nuttig.
Imac 27" Retina 5K, 3,3 GHz intel Core i5 OSX EL Capitan
Geheugen 24 GB 1867 MHz DDR3
Vectorworks arch 2017 en renderworks 2017
0

#18 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 17 February 2017 - 08:58 PM

Brajan


Als ik het goed bebrijp haal je de code op in je kleine titelhoek op via de code SN_gemeentecode.
Door die SN haalt hij het nummer van je presentatielaag op als je nu ook nog in je code SD_titel opneemt in je kleine titelhoek
zal hij de naam opaheln van je presentatielaag

lukt het zo?
Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

#19 Gebruiker is offline   filip 

  • Forum Kenner
  • Groep: Members
  • Posts: 75
  • Lid geworden: 03-June 11
  • Gender:Male
  • Location:haarlem
  • Interests:architectuur, onderwijs, muziek, kunst, golf, yoga
  • Stad:Haarlem

Gepost 18 February 2017 - 05:25 PM

Ik / wij dienen de laatste jaren de bouwaanvragen digitaal in op de omgevingsvergunningswebsite. Het bijzondere is dat je precies moet weten wat je moet aanvinken (kan enorm fout gaan) in het administratieve gedeelte, als je daar doorheen bent dan kun je in de bijlage je tekenwerk en alle benodigde rapporten uploaden. En dat moet compleet zijn. Wat verder speelt is de controle, meestal door externe bureau's die zo'n beetje ALTIJD wel iets vinden om de aanvraag af te keuren, (bv het ontbreken van de noordpijl op het funderingspalen van de constructeur!) waarna je de bouwaanvraag moet intrekken en weer opnieuw de bouwaanvraag mag gaan indienen, je hebt geluk als de gemeente niet meteen je klant een rekening stuurt voor de leges.
Macbook Pro 15 inch, mac os versie 10.9, vectorworks 2012 architect / renderworks.
0

#20 Gebruiker is offline   Pascal 

  • Expert
  • Groep: Members
  • Posts: 1,085
  • Lid geworden: 17-June 04
  • Gender:Male
  • Location:Loker-heuvelland
  • Interests:DTP, jeugdvoetbal
  • Stad:Loker

Gepost 18 February 2017 - 06:17 PM

ik vraag me soms af waar de orde van architecten of het NAV hier zit in het verhaal. Het is Kafka ten top. Nog meer werk voor de architect, de hele rompslomp om het te laten tekenen
met de identiteitskaart en het bakje. Is het dan niet hun taak om druk uit te oefenen om te komen tot een flexibel en werkbaar iets ilv alles te slikken en door te schuiven naar anderen.
Hoeveel tijd kruipt er nu niet meer in voor het indienen van een digitale bouwaanvraag, en wie zal hiervoor de rekening betalen?

Pascal
iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
Processor 4,2 GHz Intel Core i7
Geheugen 24 GB 2400 MHz DDR4
27-inch (2560 x 1440)
Videokaart Radeon Pro 575 4096 MB
OS MacOs High Sierra

Vectorworks 2018 Architectuur SP4+ Renderworks
0

Deel dit topic:


  • 3 Pagina's +
  • 1
  • 2
  • 3

1 Gebruiker(s) lezen dit topic
0 gebruikers, 1 gasten, 0 anonieme gebruikers